Primul pas este acela de a încerca să ne calmăm, să oprim emoțiile puternice să ne inunde. Putem folosi oricare dintre tehnicile de respirație descrise în articolele anterioare sau făcând 10 minute de exerciții fizice. Aflați mai multe despre aceste tehnici accesând articolul anterior despre tehnici pentru controlat anxietatea https://psihelp.ro/cum-pot-sa-mi-controlez-anxietatea/.
Al doilea este să ne antrenăm să vorbim și să ascultăm non-defensiv. Pentru a reuși să comunicăm non-defensiv avem nevoie să ne schimbăm modul în care ne privim partenerul/partenera, el/ea nu este dușmanul nostru. Să adoptăm o perspectivă pozitivă asupra lui/ei, exprimănd ceea ce apreciem, admirăm la el/ea. Întrerupem astfel ciclul negativității din relația noastră. Cum putem face asta? Amintindu-ne ce ne place la partener, ce ne-a unit, de ce am ales să fim împreună. Putem privi albumele cu fotografii din vacanțele petrecute împreună sau de la evenimentele fericite. Putem rememora amintirile frumoase create împreună. De noi depinde construirea propriilor gânduri. Putem alege ca în loc să ne centrăm atenția pe tot ce ne-a dezamăgit, pe ce nu ne place la partener/parteneră, să facem o listă cu aspectele pozitive ale lui/ei și să ne imaginăm cum ne-ar fi viața fără acestea.
Cand suntem în postura celui care vorbește, să-i comunicăm partenerului concret ceea ce ne nemulțumește, căt mai specific, fără să ne lansăm într-un atac la persoana acestuia. Ex. „Cand tu faci lucrul X, eu mă simt Y‟. Să nu mai privim certurile cu partenerul drept ocazii de a ne răzbuna sau de a ne arăta superioritatea.
Ca ascultător, să încercăm să înțelegem plângerea partenerului. Furia are rolul unui semnal de alarmă, aceasta subliniază cât de afctat este partenerul. Nu trebuie să fim de acord, doar să îi permitem să o exprime fără a interveni chiar și prin faimoasa expresie „Da, dar…. ‟.
Al treilea pas este să ne punem în locul partenerului și să ne imaginăm care e starea lui de spirit. Să ne asumăm responsabilitatea pentru propriile greșeli și să ne cerem iertare. De asemenea, să-i arătăm partenerului că îl iubim, fără a presupune că deja știe lucrul acesta, și să-i oferim complimente pentru situațiile gestionate bine.
Al patrule pas: Exersează mereu. Foarte probabil ca la început partenerul/partenera să fie sceptic/ă, poate chiar cinic/ă, văzând schimbarea noastră de atitudine, dar continunând să exersăm pașii de mai sus, acesta/aceasta va renunța la atitudinea defensivă.
Studiile ne arată că pentru a avea o relație stabilă trebuie să avem cel puțin 5 interacțiuni pozitive cu partenerul pentru fiecare intercațiune negativă.
Cu siguranță nu va fi ușor, dar exersați pașii aceștia vor face minuni pentru relațiile noastre.
Dacă simți că ai nevoie de suport și dorești să apelezi la un psihoterapeut, îmi poți scrie un mesaj pe contact@psihelp.ro sau poți realiza o programare online pentru o ședință de consiliere individuală.
Cu drag,
Psihoterapeut Psihelp