Anxietatea este frică, îngrijorare. Ea se poate referi la o multitudine de aspecte: poate fi legată de lucruri sau situații specifice cum sunt fobiile; pot fi temeri legate viitor sau de sanătatea ta și a celor dragi. Poate să apară în contexte sociale, fiind legată de cum crezi că te văd ceilalți și ce cred despre tine. Sau pur si simplu, să fie mai mereu prezentă langă tine, spunându-ți toooot ce ar putea merge prost.
Este o stare de permanentă alertă, de neliniște și agitație. Și face să iți fie greu să te relaxezi și să te bucuri – îți amintești când ai fost ultima dată relaxat și liniștit? Anxietatea te face să te gîndesti constant la ce poate merge rău, la cum poți să previ, la ce or fi gândit ceilalți despre tine și la dacă tu erai oare motivul pentru care au râs.
Trăim într-o perioadă tot mai grăbită, mai agitată, mai nesigură – în care avem așteptări atât de mari de la noi. Să fim mai mult, să fim mai buni, să facem mai mult, să facem mai bine. În media vedem mereu modele care au viața perfectă și se descurcă minunat în toate domeniile vieții lor. Și devine foarte ușor să ne îndoim de noi, de abilitățile noastre, de resursele pe care le avem și de relațiile cu cei din jur. Devine așa de ușor să te îngrijorezi că nu ești ceea ce trebuie, că nu faci ceea ce ar trebui, că nu simți așa cum este ok să simți. Că nu ești ca ceilalți, în regulă.
Dacă ți se par cunoscute stările de mai sus e important să știi că și alte milioane de oameni trec prin trăiri similare. Tu și alte multe, multe alte persoane simțiti anxietate. Și mai este important să știi că te poți elibera de anxietate, poți trăi viața fără teamă, neliniște, îndoieli și nesiguranță.
Anxietatea are la bază una din emoțiile primare, cu care ne naștem, pe care o știm cu toții și o experimentăm chiar zilnic, poate – frica. Frica este una dintre emoțiile foarte importante pentru supraviețuire – simțiind frică sții să te ferești de pericole și de situațiile care iți pot face rău. Frica vine cu un răspuns automat din partea corpului nostru – fugă sau luptă. Și deci, cu toate transformările automate din corp – eliberarea de adrenalină, bătăi intensificate ale inimii, creșterea pulsului, încordarea mușchilor, accentuarea respirației.
Doar că tu nici nu lupți, nici nu fugi. Sau o faci doar în planul gândurilor – lupți cu ele, fugi de ele. Corpul însă îți rămane pe scaun, sau întins pe pat sau în mașină, în fotoliu, în casă, acolo unde a apărut frica. Și cu cât durează de mai mult timp anxietatea, cu atât corpul tău resimte efectele, devi mai obosit și epuizat.
Ca să eviți stările date de anxietate, ajungi să eviti situații, contexte, evenimente, oportunități, să depinzi de cei din jur. Devi iritabil și copleșit. Este obositor să stai constat în alertă și astfel pot să apară dureri de cap, de musculatură, de spate, dificultăți de concentrare, tulburări ale somnului sau ale alimentației.
Însă, așa cum spuneam, anxietatea se vindecă. Ea este doar un simptom al modului în care te-ai obișnuit să gândești, să vezi lucrurile, să te raportezi la viață și a comportamentelor tale de zi cu zi.
Fă primul pas, dă-ți voie să alegi drumul care te duce dincolo de anxietate.
Poți consulta articolele noastre, Cum pot să-mi controlez anxietatea și Mindfulness pentru reducerea stresului, pentru a vedea ce variante de gestionare a anxietății ți se potrivesc.
Daca vrei să discutăm mai mult aștept comentariile tale, și, dacă crezi că te putem ajuta, te invit să accesezi formularul de mai jos.
Psihoterapeut Ileana Socolescu
Aștept comentariile voastre, și, dacă crezi că te putem ajuta mai mult, te invit să accesezi formularul de mai jos.