Acceptarea de sine și viața pe care ne-o dorim

 

„Cu cât o persoană acceptă și respectă mai mult ceea ce este, cu atât acea persoană se simte mai pregatită pentru schimbare”, Carl Rogers.

De multe ori, când ne gândim la schimbare, ne imaginăm că trebuie să schimbăm ceva din noi înșine, fie pentru a ne îmbunătăți, fie pentru a ne adapta la o situație sau pentru a ne atinge un obiectiv. Însă, adesea uităm că primul pas în a face orice schimbare este acceptarea și respectarea a ceea ce suntem în prezent.

Atunci când încercăm să schimbăm ceva, este ușor să ne simțim îngrijorați sau să ne criticăm pe noi înșine pentru că nu suntem deja acolo unde vrem să fim. Acest lucru poate duce la stres și frustrare, ceea ce face mai greu să începem schimbările necesare.

Pe de altă parte, atunci când începem să acceptăm și să respectăm cine suntem în prezent, putem începe să ne simțim mai încrezători și mai pregătiți să facem schimbări pozitive. În loc să ne uităm la noi înșine cu judecată și critici, putem începe să ne vedem cu mai multă compasiune și să ne concentrăm pe ceea ce putem face pentru a ne îmbunătăți viața.

De exemplu, să presupunem că doriți să slăbiți și să vă îmbunătățiți sănătatea. Dacă începeți prin a vă judeca și a vă critica pentru greutatea și stilul de viață actual, cel mai probabil vă veți simți demoralizat/demoralizată și veți apela tot mai des la mâncare nesănătoasă pentru a vă consola, sau chiar veți renunța la interacțiunile sociale, izolându-vă. Însă, dacă începeți prin a accepta și a respecta cine sunteți în prezent și să găsiți moduri de a face schimbări mici, dar semnificative, precum reducerea consumului de zahăr sau aportul de alimente procesate și adăugarea de exerciții fizice moderate, poate fi mai ușor să faceți progrese semnificative în timp.

De asemenea, atunci când acceptăm și respectăm cine suntem în prezent, putem fi mai deschiși și mai curajoși în a explora noi oportunități și experiențe, un job nou, oprtunitatea de a cunoaște oameni noi, etc. Dacă suntem prea preocupați de cum ar trebui să fim sau de ceea ce ar trebui să facem, putem să ratăm oportunități interesante sau să ne simțim descurajați de provocările care vin cu schimbarea.

Felul în care noi ne percepem pe noi va influența modul în care vom relaționa cu cei din jur. Dacă eu mă critic, voi proiecta și asupra celorlați gânduri critice, de neacceptare în ceea ce mă privește. Dacă  mă uit la mine și mă cert pentru cine sunt, îmi va fi greu să merg către oamenii care îmi plac din teamă că voi fi judecat/ă sau chiar respins/ă.

Ce pot să fac?

Să observ modul în care îmi vorbesc eu mie, să schimb tonul critic cu unul iubitor, încurajator. Să accept că deși vor fi multe lucrurile care nu vor ieși așa cum îmi doresc, asta nu spune despre mine că sunt o persoană care nu se descurcă, ci am nevoie poate să imbunătățesc modul în care fac anumite acțiuni, să găsesc noi strategii, sau pur și simplu să perseverez. Să fac diferența între mine ca persoană și acțiunile mele.

În concluzie, acceptarea și respectarea felului în care suntem acum sunt esențiale pentru a face schimbări pozitive în viața noastră. Cu cât suntem mai înțelegători cu noi înșine și cu cine suntem în prezent, cu atât ne simțim mai puternici și mai încrezători să atingem obiectivele păropuse.

 

Dacă simți cum criticul tău interior te sabotează constant și îți dorești să discuți cu un psihoterapeut, îmi poți scrie un mesaj pe contact@psihelp.ro sau poți realiza o programare online pentru o ședință de consiliere individuală.

 

Cu drag,

 

Ana-Maria Popescu

Psihoterapeut Psihelp