Ce este atacul de panică

Atacul de panică este parte din simptomatologia cauzată de anxietate și reprezintă un moment de frică puternică, de panică.  Apar senzații ca pulsul crescut, inima care bate cu putere, mușchii se încordează. Pot să apară senzația de cald, tremurături, transpirație, amețeală, sau se poate modifica modul în care percepem realitatea apărând derealizarea – parcă sunt în altă lume, amețeală, și depersonalizarea – parcă nu îmi mai simt corpul, parcă nu sunt eu.

Atacul de panică are ca punct de plecare diferite gânduri care provoaca teamă, legate sau nu de situația în care te afli (“dacă descoperă la analize că am o boală gravă”, “dacă fac accident”, “daca se întâmplă ceva rău cu cineva drag”). Pentru că apare frica, apar și răspunsurile automate ale corpului la ea – toate simptomele pe care le-am menționat deja.

Apoi apare mecanismul care menține frica si o intensifică: începi să te concentrezi pe ceea ce simte corpul tău și să iti fie frică de ce simți – lucru care amplifică reacțiile din corpul tău. Mai multa frică duce la mai multă adrenalină, bătăi mai rapide ale inimii, puls mai accentuat, o nevoie mai mare de oxigen, mai multă incordare. Simptomele intensificate sunt iar interpretate ca ceva periculos, se va accentua frica, care va duce la cresterea simptomelor si eventual apariția unora noi: amețeală, dureri de cap. Cu cât te concentrezi mai mult și te temi de ce ar putea reprezenta ceea ce simti și de ce se întâmplă cu tine, cu atât se intensifică senzațiile. Cu cât se intensifică senzațiile, se intensifică frica. Și devine foarte greu să ieșim din acest cerc.

Atacul de panica dureaza aprox 10-15 min – după, organismul devine epuizat și nu mai poate sustine adrenalina și eliberarea de energie. Te vei simți probabil obosit chiar dacă anxietatea nu a dispărut complet.

Daca ai atacuri de panică, te încurajez să ceri ajutor pentru a le elimina. Studiile arată că, cu cât mai rapid are loc intervenția, cu atât vindecarea este mai rapidă și mai completă, cu mai puține riscuri de recidivă.

 

Daca vrei să discutăm – mai mult aștept comentariile tale. Și, dacă crezi că te putem ajuta, te invit să accesezi formularul de mai jos.

Psihoterapeut Ileana Socolescu

0726112161

contact@psihelp.ro