Sunt multe definiții ale anxietății. Toate se referă însă la anxietate ca la o stare de neliniște și îngrijorare, care este de obicei generalizată, ca o suprareacție la o situație care este văzută doar în mod subiectiv ca amenințătoare, fără a fi de fapt asa. Este adesea acompaniată de tensiune musculară, agitație, oboseală și probleme de concentrare.
Atunci când vorbim de anxietate vorbim, de cele mai multe ori, de gestionarea ei. De toate acele acțiuni și schimbări pe care le putem face în modul nostru de a gândi și de a acționa ca să ne simțim mai bine. Printre ele se numără:
- Meditația
- Starea de prezență în aici și acum
- Gândirea rațională
- Sportul
- Exerciții de respirație
Gestionarea anxietății înseamnă că anxietatea există, că o am și mă străduiesc să o controlez. Că îi simt efectele, simptomele și că fac acțiuni pentru a-i reduce efectele.
Vindecarea de anxietate înseamnă, însă, să nu mai existe stările, emoțiile și gândurile anxioase.
Doar că, noi, oamenii, nu putem sta fără gânduri, emoții și stări. Creierul nostru gândește mereu ceva, corpul nostru mereu simte. Nu putem să nu gândim și să nu simțim. Așadar, pentru a ne vindeca de anxietate este nevoie să gândim și să simțim altceva.
Așadar, care este opusul anxietății?
Încrederea.
Încrederea că pot gestiona ceea ce simt, chiar dacă nu este plăcut sau dorit. Încrederea că voi fi bine. Că (și asta) va trece. Că pot face față, că mă voi descurca. Că poate nu va fi perfect, nu va fi așa cum își doresc ceilalți, așa cum aș vrea eu să fie, dar că va fi bine.
Iar eu vă doresc să fie bine! Să fiți bine! Să fim bine!
Si dacă crezi că te putem ajuta în procesul de a te împrietenii cu încrederea, te invit să completezi formularul de contact. Iar dacă vrei să discutăm mai mult aștept comentariile tale.
Psihoterapeut Ileana Socolescu
0726112161
contact@psihelp.ro