Cum ne dăm seama că psihoterapia funcționează

Psihoterapia poate fi o călătorie lungă și complexă, dar recunoașterea progreselor în timpul acestei călătorii este esențială pentru a ne păstra motivarea și a ne încuraja. Iată câteva moduri în care poți să îți dai seama că faci pași înainte în procesul de schimbare personală prin psihoterapie:

 

  1. Conștientizarea emoțiilor și gândurilor: atunci când începi să devii mai conștient de propriile tale emoții și gânduri și îți poți identifica și înțelege mai bine motivele acestora, este un semn că ai progresat în procesul de autocunoaștere și introspecție.
  2. Schimbarea Comportamentului: dacă observi că începi să reacționezi diferit în anumite situații sau să te îndepărtezi de modelele comportamentale nesănătoase, este un indicator puternic al progresului în procesul terapeutic.
  3. Îmbunătățirea relațiilor interpersonale: dacă simți că relațiile tale cu cei din jur devin mai sănătoase și mai armonioase, sau că ești capabil să stabilești limite mai clare în relațiile tale, acesta este un semn clar de progres în terapie.
  4. Gestionarea mai eficientă a stresului și a conflictelor: capacitatea de a face față stresului și conflictelor cu mai multă încredere și reziliență poate fi un alt indicator al progresului în procesul de psihoterapie. Dacă te simți mai în control și mai înțelegător față de situațiile tensionate, acesta poate fi un semn că ai făcut pași importanți.
  5. Creșterea stimei de sine și a încrederii în propriile capacități: dacă observi că începi să îți acorzi mai multă încredere în tine și să ai o imagine mai pozitivă despre propria persoană, acesta poate fi un indicator al progresului în procesul terapeutic.
  6. Redescoperirea plăcerilor și intereselor: atunci când începi să te redescoperi pe tine însuți și să îți reiei activitățile sau pasiunile care te bucurau înainte, acest lucru poate fi un semn că începi să te eliberezi de povara emoțională și să progresezi în terapie.
  7. Feedback-ul de la terapeut și evaluarea obiectivelor: nu în ultimul rând, comunicarea deschisă și sinceră cu terapeutul tău este esențială pentru a evalua progresul în terapie. Prin discuții regulate despre obiectivele terapeutice și parcursul tău în direcția acestora, poți să obții o perspectivă clară asupra progresului făcut.

Recunoașterea progresului în terapie poate fi uneori dificilă, mai ales că acesta, de multe ori, vine în pași mărunți. Dar să fii atent la aceste semne și să îți acorzi timp să reflectezi asupra evoluției tale poate fi extrem de benefic pentru călătoria ta de vindecare și creștere personală.

 

Si dacă crezi că te putem ajuta în procesul tău de psihoterapie care să îți facă viața mai frumoasă, mai plină de sens și bucurie, te invit să completezi formularul de contact.

Iar dacă vrei  discutăm mai mult aștept comentariile tale.

Psihoterapeut Ileana Socolescu 

0726112161 

contact@psihelp.ro