Vinovăția și resentimentele față de părinți

Întâlnesc deseori la atelierele de constelații familiale persoane care, deși sunt adulte și înțeleg rațional mecanismele atașamentului, trăiesc neputința de a avea relații împlinitoare. Uneori cu vinovăția că nu au făcut mai mult pentru părinți sau cu resentimente față de aceștia. Deseori simt furie ca apoi să se simtă vinovați că îi judecă, trăind cu un conflict interior ce ajunge să le perturbe bucuria prezentului.
Unii ajung chiar să își saboteze inconștient relațiile de cuplu sau relațiile cu proprii copii.
Cum ajungem să avem asemenea trăiri conflictuale?
Relația dintre părinți este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și a dezvoltării unui stil de atașament sănătos care îi va guverna relațiile acestuia de mai târziu.
Potrivit lui Hellinger, relația fundamentală într-o familie este cea dintre tată și mamă, care servește ca fundament pentru parentalitate. Când această relație este sănătoasă și respectuoasă, copiii se simt în siguranță și liberi.
Un aspect important al relației dintre părinți și copii este onorarea reciprocă prin copii. Când tatăl îi transmite copilului „O văd pe mama ta în tine și onorez asta”, sau când mama îi spune „Îl văd pe tatăl tău în tine și onorez asta”, copilul simte că este o expresie a iubirii dintre părinți. Acest lucru îi oferă copilului un sentiment de valoare și de apartenență, întărind legătura familială.
În schimb, când părinții se vorbesc de rău unul pe altul, acest lucru poate avea efecte devastatoare asupra copilului. Copilul se poate simți prins la mijloc, neștiind pe cine să iubească sau să respecte. Se poate simți vinovat față de un părinte că îl iubește pe celălalt.
 Acest comportament poate duce la:
• Confuzie emoțională: Copilul poate fi confuz în legătură cu sentimentele sale față de fiecare părinte.
• Lipsa de respect: Copilul poate învăța să nu respecte sau să nu-l onoreze pe unul dintre părinți.
• Probleme de atașament: Copilul poate dezvolta probleme de atașament, neavând încredere în părinții săi și mai târziu în relații.
• Conflict intern: Copilul poate simți un conflict intern între dorința de a-i iubi și respecta pe ambii părinți și mesajele negative pe care le primește despre unul dintre ei. Dacă tata o face să sufere pe mama, a-l iubi înseamnă a o trăda pe mama, sau invers.
Chiar și în cazul în care părinții se despart, onorarea reciprocă rămâne esențială. Este important ca părinții să permită copilului să-l iubească și să-l respecte pe celălalt părinte, indiferent de neînțelegerile din cuplu. Acest lucru înseamnă:
• Evitarea vorbirii de rău: Părinții trebuie să evite să se vorbească de rău unul pe altul în fața copilului, pentru a nu-l transforma pe acesta în aliatul lor. Se întâmplă ca părintele să se victimizeze în fața copilului, transformându-l pe copil in confidentul și salvatorul lui. Asta va produce o mare ruptură în sufletul copilului, foarte multa furie față de părintele care se victimizează și vinovăție față de cel pe care va trebui să-l disprețuiască pentru ca celălalt să nu se simtă trădat.
• Respectarea relației copilului cu celălalt părinte: Copilul trebuie să aibă libertatea de a-și exprima iubirea și respectul față de amândoi părinții, fără a fi influențat negativ de unul dintre ei.
• Comunicare deschisă și respectuoasă: Părinții trebuie să comunice deschis și respectuos între ei, chiar și în cazul separării, pentru a oferi copilului un model de relație sănătoasă și respectuoasă.
În concluzie, pentru ca un copil să se simtă în siguranță și să se dezvolte armonios, este esențial ca părinții să se onoreze reciproc prin copiii lor, să evite să se vorbească de rău unul pe altul și să permită copilului să-i iubească pe amândoi în mod egal, chiar și în cazul separării.

Dacă și tu observi în interiorul tău, sau în relațiile importante pentru tine, conflicte sau blocaje care te împiedică să trăiești armonios, te aștept să explorăm împreună dinamicile ascunse din spatele acestora la unul dintre atelierele de Constelații Familiale. Detalii găsești pe site, la rubrica Evenimente/  Events – PsiHelp

Dacă îți dorești să explorezi relația cu familia de origine în sesiuni individuale, îmi poți scrie un mesaj pe contact@psihelp.ro sau poți realiza o programare online pentru o ședință de consiliere individuală sau de cuplu.

 

Cu drag,

Ana-Maria Popescu

Psihoterapeut Psihelp