Mindfulness pentru reducerea stresului

Termenul de Mindfulness este definit ca atenție conștientă asupra momentului prezent, fără a-l judeca.

Mindfulness ne îndeamnă să ne oprim pentru câteva momente, să fim în contact cu noi, întrebându-ne Cum ne simțim în acest moment? Ce vedem? Ce auzim?

 

Poate părea simplu, dar oare este chiar ușor să stăm câteva momente în liniște fără a judeca nimic din ceea ce se întâmplă în jurul nostru?

 

Jon Kabat-Zinn ne propune următorul exercițiu: “Uitați-vă la persoanele de lăngă voi și întrebați-vă dacă le vedeți cu adevărat, sau vedeți doar gândurile pe care le aveți despre ele?”

 

De cele mai multe ori, gândurile noastre acționează asemenea unor lentile prin care percepem lumea din jurul nostru. Astfel, ceea ce vedem este puternic influențat de percepția noastră, de starea noastră emoțională din acel moment, de experiențele noastre de până atunci – cu alte cuvinte vedem o proiecție proprie, nu realitatea.  Ne putem surprinde că, renunțând pentru câteva momente la aceste lentile, ne dăm șansa de a vedea lucrurile diferit, de a vedea ceea ce se întâmplă în realitate.

 

Cum experimentăm Mindfulness?

O metodă simplă prin care putem face acest lucru este să ne orientăm atenția asupra propriei respirații, inspirând și expirând profund și lent până în abdomen. Este important să nu ne grăbim, să ne acordăm un răgaz de 3-4 secunde între inspirație și expirație și invers pentru a nu ameți. Vom observa probabil că mintea noastră va fi tentată să hoinărească, fiind obișnuită să dea atenție gândurilor, grijilor. Tot ce avem de făcut este să ne readucem ușor, cu blândețe față de noi înșine, atenția asupra respirației. Mindfulness nu presupune absența gândurilor, un vid al minții, ci conștientizarea modului în care ne simțim. Când dorim, ne putem opri mulțumindu-ne că ne-am acordat câteva momente de conectare cu noi înșine.

 

Probabil ni se va părea provocator să facem asta, fiind mai degrabă obișnuiți cu agitația permanentă din jurul nostru. Și totuși, acordându-ne zilnic câteva minute de conectare cu noi înșine și cu momentul prezent, vom observa că viața noastră se va îmbunătăți semnificativ.

 

Dacă vrei să afli mai multe despre mindfulness sau alte concepte de dezvoltare personală, îmi poți scrie un mesaj pe contact@psihelp.ro sau poți realiza o programare online pentru o ședință de consiliere individuală.

 

Cu drag,

 

Ana-Maria Popescu

Psihoterapeut Psihelp

 

Sursa Mindfulness zi de zi, Jon Kabat-Zinn